«6 μήνες πάνω – 6 μήνες κάτω» – Μια performance σε μικρή κλίμακα, βασισμένη στον μύθο της Περσεφόνης

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Χαρά Αργυρούδη, Δημήτρης Καπετάνιος, Αναστασία Παπαϊωάννου, Αρετή Πολυμενίδη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Κυριακή 12 Μαίου
11:30 - 13:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

«6 μήνες πάνω – 6 μήνες κάτω»

Μια performance σε μικρή κλίμακα, βασισμένη στον μύθο της Περσεφόνης

Σύλληψη / Σκηνοθεσία: Χαρά Αργυρούδη, Αναστασία Παπαϊωάννου

Συντελεστές: Αρετή Πολυμενίδη (αφήγηση), Δημήτρης Καπετάνιος (αφήγηση-μουσική)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Καφέ του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (MOMus-ΜΦΘ), Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Κυριακή 12 Μαΐου, 11:30-12:00 & 12:30-13:00

Περιορισμένος αριθμός θέσεων-Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών

CONCEPT

Ο μύθος της Περσεφόνης βρίσκεται στον πυρήνα της παράστασης, στην οποία ο πραγματικός κόσμος συνομιλεί με τον φανταστικό. Το ταξίδι της ζωής, η πορεία προς την ενηλικίωση, η αναζήτηση της γνώσης και του έρωτα είναι οι βασικοί άξονες για την παρουσίαση του πάνω και του κάτω κόσμου, αλλά και της διαδικασίας της μετάβασης. Η παράσταση συνδυάζει στοιχεία του κουκλοθέατρου και του θεάτρου σκιών, ενώ οι κούκλες και τα σκηνογραφικά στοιχεία «χωράνε» σε μια αυτόφωτη βαλίτσα που λειτουργεί και ως θεατρική σκηνή. Το στοιχείο της έκπληξης και της υποβολής μιας μαγικής ατμόσφαιρας εντείνεται από ψευδαισθησιακά τρικ που χρησιμοποιούνται, ενώ οι διάφοροι μηχανισμοί και οι χειριστές είναι εμφανείς. Ένα βασικό ζητούμενο των δημιουργών της παράστασης είναι όχι μόνο η αμεσότητα της επικοινωνίας με το κοινό, αλλά και οι σχέσεις κούκλας-χειριστή, κούκλας-performer.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η Χαρά Αργυρούδη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ίδιου Τμήματος με ειδίκευση στη σκηνογραφία-ενδυματολογία, και επίσης μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εργάζεται ως σκηνογράφος-ενδυματολόγος με την ομάδα πανωκατω7, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος. Συνεργάστηκε με θεατρικούς οργανισμούς και άλλους πολιτιστικούς φορείς και οργάνωσε θεατρικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

Ο Δημήτρης Καπετάνιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1995. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με βασικό όργανο το σαξόφωνο. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ. Έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών του στην υποκριτική, ενώ βρίσκεται σε επίπεδο πτυχίου στη μουσική με όργανο την κιθάρα. Ως ηθοποιός και μουσικός, συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την ομάδα ArsMoriendi και συμμετείχε σε 4 ευρωπαϊκά φεστιβάλ στη Νις, στη Στουτγάρδη, στη Βενετία και στη Δρέσδη.

Η Αναστασία Παπαϊωάννου είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ με κατεύθυνση τη σκηνογραφία-ενδυματολογία. Συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Θεάτρου και πήρε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MFA). Έχει ασχοληθεί με θεατρικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας πανωκατω7, η οποία έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 10 παραστάσεις.

Η Αρετή Πολυμενίδη είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στην κατεύθυνση της Υποκριτικής, ενώ είναι και μεταπτυχιακή απόφοιτη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια υποκριτικής, τραγουδιού, φωνητικής και χορού, σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, καθώς σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ.

Επιμέλεια προγράμματος: Δόμνα Γούναρη-Γιάννης Μπόλης, Επιμελητές MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών