Η σεφαραδίτικη μουσική της Θεσσαλονίκης

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Σύνολο Muhabbet (φιλική κουβεντούλα) – αλάσεφαραδίτικα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Κυριακή 12 Μαίου
18:00 - 19:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πλατεία Χρηματιστηρίου

Η σεφαραδίτικη μουσική της Θεσσαλονίκης

Σύνολο Muhabbet (φιλική κουβεντούλα)  – αλάσεφαραδίτικα

 

Πρόγραμμα με τη σειρά που θα παρουσιαστούν τα μουσικά έργα

 1. Καναρίνι (Ελλην. Σεφαρ. Τούρκικα).
 2. Που να βρω μια γυναίκα να σου μοιάζει (ελλην. -σεφαρ.)
 3. Losbilbilicos (σεφαραδίτικο –τούρκικο).
 4. Ελενίτσα (ελλην. -σεφαρ.)
 5. YediKule (σεφαραδίτικο)
 6. Το γιλεκάκι (ελλην. -σεφαρ.)
 7. El cante de la viktoria (σεφαραδίτικο)
 8. Beyati saz semaisiisak (οργανικό)

 

Σημείωμα για τις «Μουσικές διαδρομές στον Φραγκομαχαλά»

Η Θεσσαλονίκη, ως μια πόλη πολυπολιτισμική, φιλοξενούσε πλήθος εθνικοτήτων. Ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι του μουσικού της πολιτισμού, τα ακούσματα και οι ήχοι που αγκάλιαζαν την πόλη και προσέφεραν στον επισκέπτη της ένα πλούτο ηχοχρωμάτων, λησμονήθηκε με το πέρασμα του χρόνου.

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αναβιώνει μέσω των πολιτιστικών διαδρομών τον μουσικό πολιτισμό της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα. Οι μουσικές των Ελλήνων, των Εβραίων και των Οθωμανών, αλλά και των Δυτικοευρωπαίων, συνυπήρχαν, στις αρχές του 20ου αιώνα, στην περιοχή του κέντρου της πόλης σε μια διαδικασία «δούναι και λαβείν». Δημιουργήθηκε έτσι ένα πολυπολιτισμικό μουσικό μωσαϊκό, όπου συνδυάζονται οι μουσικές και οι ήχοι της Ελληνικής μουσικής παράδοσης, του Σεφαραδίτικου τραγουδιού, της Οθωμανικής κοσμικής μουσικής και της λόγιας Δυτικής.

Στο πνεύμα αυτό, το μουσικό σχήμα «Muhabet» (σε ελεύθερη μετάφραση «φιλική κουβεντούλα») παρουσιάζει τραγούδια και μουσικές που λειτουργούν ως γέφυρες επικοινωνίας και αποτελούν κοινά στοιχεία μεταξύ των τριών εθνών, τα οποία κατοικούσαν στη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα.

 

Σημείωμα για το μουσικό σύνολο «Muhabbet»

Οι Muhabbet είναι μια ομάδα που σχηματίστηκε με αφορμή μια ιδέα του Δημήτρη Γιαννόπουλου, ο οποίος θέλησε να μοιραστεί ένα σημαντικό μέρος της μουσικής ιστορίας του τόπου αυτού και συγκεκριμένα της γειτονιάς του Φραγκομαχαλά (οδός Φράγκων), με τους σύγχρονους Θεσσαλονικιούς – πολίτες του κόσμου. Και έτσι ξεκίνησε μέσα από το ωδείο και έγινε πραγματικότητα με τέσσερις μουσικούς από διάφορους χώρους, όλοι με ένα κοινό, την αγάπη τους για την παράδοση.Με μια πλούσια γκάμα ηχοχρωμάτων και στολιδιών διαφόρων μουσικών ειδών στο μουσικό ιστορικό τους, με κοινές κάποιες πορείες πλεύσης σε ανεξάρτητα μουσικά ταξίδια στη ζωή τους, συναντήθηκαν όλοι για να δημιουργήσουν μια ένωση των κομματιών-ταξιδιών που ο καθένας έχει διανύσει στη ζωή του, στο παζλ της κοινής πορείας στο χρόνο και στη μουσική.

Τα ονόματα των δύο πρότζεκτ που έφτιαξαν για το δεύτερο #skgbridjesfestival, ονομάζονται «Muhabbetαλάτούρκα» και «Muhabbetαλάσεφαρδίτικα» με μουσικές και μουσικές και τραγούδια από Τουρκία και Ισπανία αντίστοιχα.

Η ομάδα αποτελείται από τους

 • Γκιορκέμ Σαούλη: κανονάκι, τραγούδι
 • Χρυσόστομος Βλέτσης: ούτι, τραγούδι
 • Γιάννης Πούλιος: βιολί
 • Μαρία Καραμούζα: κρουστά, τραγούδι

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ 

Görkem Saoulis
Γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1977.  Σπουδές στο Ωδείο της Κωνσταντινούπολης (ITU), τουρκική µουσική και κανονάκι. Συµµετέχει ως σολίστ στο κανονάκι σε δύο µεγάλες θεατρικές παραγωγές: α) Abdulcanbaz β) Bir Demet Yasemen. Το 1998: συνεργάζεται με τον θεµελιωτή της σύγχρονης τούρκικης µουσικής MelihKibar σε συναυλίες, ηχογραφήσεις και τηλεοπτικές εκποµπές. Το 1998 – 2003 εργάστηκε στο Πανεπιστήµιο «GoldenHorn» της Κωνσταντινούπολης. Το 2017 παρουσίασε το πρώτο της προσωπικό albumμε τον τίτλο “Görkem”. Από το 2018 είναι υπεύθυνη αρχιμουσικός του συνόλου «Ρωμανός ο Μελωδός».

Γιάννης Πούλιος
Ο Γιάννης Πούλιος γεννήθηκε στο Bruschal Γερμανίας και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Μαθήτευσε στο μουσικό σχολείο Κατερίνης και μετέπειτα φοίτησε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα καθώς και στoYildiz Technical University στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα έχει ενεργή συμμετοχή στον ελλαδικό μουσικό χώρο καθώς και στο εξωτερικό με συνεργασίες επί σκηνής αλλά και σε δισκογραφικό επίπεδο με διάφορα μουσικά σχήματα

Χρυσόστομος Βέλτσης
Γεννήθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη. Από την ηλικία των 8 ετών μαθητεύει στο αναλόγιο κοντά στον νυν Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε Παναγιώτη Νεοχωρίτη και στο ούτι με τον Κυριάκο Ταπάκη. Σήμερα διακονεί ως Λαμπαδάριος το αναλόγιο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων. Τέλος, αποτελεί βασικό στέλεχος σε μουσικά σχήματα και ορχήστρες με χαρακτηριστικό παράδειγμα: τον «Ρωμανό τον Μελωδό» και «Οι Ήχοι του Λεβάντε».

Μαρία Καραμούζα
Η σοπράνο Μαρία Καραμούζα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε ως χορωδός σε φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις στην Ευρώπη. Έκανε μαθήματα παραδοσιακών κρουστών με τον Λουκά Μεταξά και τον Δημήτρη Παναγούλια. Συμμετείχε σε σεμινάρια και masterclasses με δασκάλους κλασσικού τραγουδιού όπως ο Philippe Forget, Αγγελική Καθαρίου, Νάντια Φιόρου κ.α. Τραγουδάει παραδοσιακά ελληνικά, κάτω ιταλιάνικα, αφρικάνικα και σεφαραδίτικα κ.α. κομμάτια και είχε το δικό της πολυφωνικό σχήμα, τις “Πλανώδιες”. Από το 2015 είναι σπουδάστρια στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα μονωδίας της Νάντιας Φιόρου. Το 2018 συμμετείχε ως περφόρμερ στη Biennale Νέου Μουσικού Θεάτρου, στο Μόναχο. Συνεργάζεται ως τραγουδίστρια με ομάδες κρουστών, ροκ μπάντες, djs, σχήματα παραδοσιακής και παλαιάς δυτικής και ανατολίτικης μουσικής. Έχει παρακολουθήσει workshops αυτοσχεδιασμού με μέλη του στούντιο MUSIKFABRIK από την Κολωνία και με τον πιανίστα ThollemMcDonas, από την Καλιφόρνια.