ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΟΙΝΟΙ ΤΟΠΟΙ / ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ I & II

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Various Artists

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Κυριακή 13 Μαίου - Κυριακή 13 Μαίου
21:15 - 22:30

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Προβολή Κοινοί Τόποι / Παράλληλες Ιστορίες I & ΙΙ

(με την ομάδα κρουστών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ)

Επιμέλεια: ΚΟΣΜΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Φωτογραφική Ομάδα STEREOSIS)

 

Η σειρά φωτογραφικών προβολών που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης επιχειρεί μέσα από μια πολυεπίπεδη φωτογραφική αφήγηση να ανιχνεύσει τις κοινές παραστάσεις και τις ποικίλες διαφορές στα μήκη και στα πλάτη του ευρωπαϊκού νότου και της βαλκανικής χερσονήσου. Συνολικά 37 φωτογράφοι από δέκα χώρες μας ξεναγούν στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, σε τόπους οικείους ή ανοίκειους, που μεταλλάσσονται κοινωνικά και πολιτικά, έχοντας για πρώτη φορά ίσως τον ίδιο προσανατολισμό, αυτόν της Ενωμένης Ευρώπης. Με το ιδιαίτερο ταλέντο των δημιουργών της νέας γενιάς και τη δύναμη της φωτογραφικής εικόνας, οι επιμελητές του υλικού των προβολών Κοσμάς Παυλίδης και Εμμανουήλ Παπαδόπουλος συνθέτουν ένα μωσαϊκό έντεχνων αφηγήσεων που ψηλαφίζει άλλοτε την ευρύτερη κοινωνική συνθήκη και άλλοτε περισσότερο προσωπικές πτυχές, ξεναγώντας μας τελικά σε Παράλληλες Ιστορίες που διαδραματίζονται σε Κοινούς Τόπους.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Επιμέλεια: Κοσμάς Παυλίδης, Εμμανουήλ Παπαδόπουλος (Φωτογραφική Ομάδα STEREOSIS)

Φωτογράφοι

Κοινοί Τόποι / Παράλληλες Ιστορίες I

Altay Tuz – Τουρκία
Anais Boileau – Γαλλία
Andrea Torres – Ισπανία
Ciro Battiloro – Ιταλία
Fabrizio Albertini – Ιταλία
Ηλίας Λόης – Ελλάδα
Ιωάννα Σακελλαράκη – Ελλάδα
Luka Trajkovic – Σερβία
Vladimir Vasilev – Βουλγαρία
Νικόλας Λαμπούρης – Κύπρος

Κοινοί Τόποι / Παράλληλες Ιστορίες II

Alejandra Carles-Tolra – Ισπανία
Berangere Fromont – Γαλλία
Cansu Yildirian – Τουρκία
Kate Fichard – Γαλλία
Iacopo Pasqui – Ιταλία
Ισμήνη Χαχολιάδου – Κύπρος
Louis De Belle – Ιταλία
Ορφέας Σαμπατακάκης – Ελλάδα
Stefano Marchionini – Ιταλία
Άρτεμις Μάλτα – Ελλάδα

Επιμελητές

CV Εμμανουήλ Παπαδόπουλος

Ο Εμμανουήλ Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας φωτογράφος από το 1999. Είναι συν-ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Stereosis από το 2004. Διδάσκει φωτογραφία για τα τελευταία 16 χρόνια. Έκτοτε εργάζεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διάφορες αποστολές στο εξωτερικό (Ινδία, Κατάρ, Πορτογαλία, Τουρκία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Φύρομ) και έχει επισκεφθεί για ατομικά του πρότζεκτ την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Μαρόκο, την Ιταλία, τη Γερμανία και όλες τις βαλκανικές χώρες. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα: στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο Olympion Complex κ.α.. Στο εξωτερικό, στην Ινδία Goa Center for Alternative Photography (C.A.P.). Κινηματογραφικές του παραγωγές έχουν προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος κ.α. Έργα του ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, έχουν δημοσιευθεί σε πολλές περιοδικές και άλλες εκδόσεις. Από το 2014 διευθύνει την ψηφιακή πλατφόρμα “Living PostCards from Greece” η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και έχει προβληθεί στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ. Από το 2016 έχει συνεργασία με την COSMOTE TV και τα Living PostCards from Greece προβάλλονται στο Cosmote History. Έχει αναλάβει την θέση του γενικού συντονιστή και του καλλιτεχνικού συμβούλου στον τομέα των εικαστικών για τα 52α Δημήτρια της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ σχεδίασε και σκηνοθέτησε την πολυμεσική έκθεση Revolution in Art.

 

CV Κοσμάς Παυλίδης

Ο Κοσμάς Παυλίδης γεννήθηκε (1978) και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι ιδρυτής και Υπεύθυνος Σπουδών του φωτογραφικού κέντρου Stereosis. Διδάσκει σύγχρονη φωτογραφία τα τελευταία 15 έτη και έχει επιμεληθεί αρκετές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, προβολές και εκδόσεις. Επιπλέον, επιλέχθηκε ως κριτής του διεθνούς κύρους φεστιβάλ φωτογραφίας FOTOFILMIC 17 (Vancouver, Los Angeles, Paris). Παράλληλα η δουλειά του έχει προβληθεί σε διεθνείς εκθέσεις και φεστιβάλ, όπως το Athens Photo Festival 2017, την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης 2017, το Medphoto 2016, την Photobiennale VII Logos 2014, και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, οι φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί σε σημαντικούς χώρους τέχνης, όπως το Museo de Bogotá, τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, το Μουσείο Μπενάκη, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης καθώς και σε διάφορες γκαλερί στην Ευρώπη.