ΟΙΚΑΔΕ-TO HOME

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Αλέξανδρος Πλωμαρίτης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Παρασκευή 11 Μαίου - Παρασκευή 11 Μαίου
21:30 - 22:30

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Εξωτερικός Χώρος)

Οίκαδε-to home

Αλέξανδρος Πλωμαρίτης

 

Η περφόρμανς Οίκαδε-to home επικεντρώνεται στο επίπονο και δύσκολο ταξίδι του μετανάστη από τη χώρα του σε άλλες χώρες. Ο εικαστικός, μέσα από τη σωματική αφήγηση, χαρτογραφεί τις διαδρομές των μεταναστών προς ένα καλύτερο «σπίτι». Τη δράση χαρακτηρίζουν οι αλλεπάλληλες πτώσεις και οι προσπάθειες ανάβασης σε έναν «τοίχο», όπως αυτόν που συναντά ο κάθε μετανάστης μέχρι να φτάσει στον τελικό του προορισμό. Πολλές φορές, αναγκάζεται να περάσει πολλούς «τοίχους» ή να κολλήσει πίσω από ένα «τοίχο» για μεγάλο χρονικό διάστημα ή, ακόμη χειρότερα, να μείνει εγκλωβισμένος για πάντα, παρά τη θέληση του. Για να αποκτήσεις την ελευθερία που αποζητάς πρέπει να σηκωθείς και να πέσεις πολλές φορές –αυτός είναι ο νοηματικός άξονας της περφόρμανς Οίκαδε-to home.

 

Συντελεστές

Αλέξανδρος Πλωμαρίτης

Ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης γεννήθηκε στην Καστοριά και μεγάλωσε στη Θάσο.  Σπούδασε στο Λονδίνο, (BA) Αγγλική Λογοτεχνία και Θέατρο στο London Metropolitan University και ειδικεύτηκε στην περφόρμανς (MFA) στο Brunel University. Το 2008 παρουσίασε την πρώτη του μακράς διάρκειας περφόρμανς στο NRLA Festival της Γλασκόβης στο πλευρό των Leibniz Live Art Company και μέχρι σήμερα εργάζεται ενεργά ως performance artist, επιμελητής/διοργανωτής φεστιβάλ και performances. Η δουλειά του θίγει και επεξεργάζεται κοινωνικοπολιτικά θέματα. Βασικά του εργαλεία αποτελούν το σώμα και τα άμεσα αναγνωρίσιμα σύμβολα. Έχει παρουσιάσει δουλειές του σε φεστιβάλ, εκθέσεις, γκαλερί και στον δημόσιο χώρο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Μουσική επένδυση: Ιλιάνα Χριστάκη

Η Ιλιάνα Χριστάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και ξεκίνησε τις σπουδές της στο πιάνο. Το 2002 αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές της στη Μουσική Τεχνολογία και τα Ανώτατα Θεωρητικά. Το 2006 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της στη Σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ της Αγγλίας. Έκτοτε ασχολείται με τη διδασκαλεία του πιάνου και τη σύνθεση. Παράλληλα, είναι ενεργό μέλος διαφόρων αυτοσχεδιαστικών μουσικών συνόλων.