Συναυλία Modal Quartet – Modal 4

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Ευγένιος Βούλγαρης, Τηλέμαχος Ρουδνικλής, Παύλος Σπυρόπουλος, Δημήτρης Τασούδης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Κυριακή 12 Μαίου
21:00 - 22:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Συναυλία Modal Quartet – Modal 4

Ευγένιος Βούλγαρης: γιαϋλί ταμπούρ

Τηλέμαχος Ρουδνικλής: κλασική κιθάρα

Παύλος Σπυρόπουλος: κοντραμπάσο

Δημήτρης Τασούδης: τύμπανα

Νικόδημος Τριαρίδης: sound engineer

Το Modal Quartet – Modal 4 επιχειρεί να συνδέσει το μελωδικό λόγο των μουσικών παραδόσεων της ανατολικής Μεσογείου με μια αρμονική – συγχορδιακή πρακτική. Η τελευταία αντλεί τα χαρακτηριστικά της από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών μουσικών παραδόσεων, από την κλασική αρμονία, την jazz, τους λαϊκούς δρόμους του ρεμπέτικου, μέχρι την ισοκρατηματική λογική της βυζαντινής μουσικής παράδοσης. Συνεκτικό ιστό όλων αυτών αποτελεί η αποδόμηση κι η επαναδόμηση του ρυθμικού μοτίβου -το αγαπημένο παιχνίδισμα του γκρουπ.

Στη συγκεκριμένη μουσική σύμπραξη τους παραπάνω ρόλους διαδραματίζουν ο Ευγένιος Βούλγαρης παίζοντας γιαϋλί ταμπούρ, ένα από τα κατ’  εξοχήν αντιπροσωπευτικά όργανα της Κωνσταντινουπολίτικης μουσικής παράδοσης⋅ ο Τηλέμαχος Ρουδνικλής παίζοντας κλασική κιθάρα, ο Παύλος Σπυρόπουλος στο κοντραμπάσο και ο Δημήτρης Τασούδης στα τύμπανα.

Στα κομμάτια που ερμηνεύουν περιλαμβάνονται συνθέσεις περισσότερο αλλά και λιγότερο γνωστών συνθετών, όπως οι Esmail Zade, Şükrü Tunar, Αντώνης Απέργης, Ευγένιος Βούλγαρης, Θάνος Γκουντάνος.

https://www.facebook.com/modal4

https://www.womex.com/virtual/fishbowl_music_tank/modal4

https://modal4.bandcamp.com/

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ευγένιος Βούλγαρης

Η μουσική του ενασχόληση ξεκίνησε με σπουδές στο χώρο της Βυζαντινής μουσικής, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν με την απόκτηση του αντίστοιχου Διπλώματος. Από το 1992 ασχολείται συστηματικά με το ούτι και την παραδοσιακή μουσική μαθητεύοντας αρχικά δίπλα στο Χρήστο Τσιαμούλη, ενώ κοντά στον Fahrettin Cimenli παρακολούθησε μαθήματα στο yayli tanbur, την ερμηνεία των μακάμ, και τον αυτοσχεδιασμό με συχνές επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη από το 2001. Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια των καλοκαιρινών σεμιναρίων του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» στο Χουδέτσι έχει εστιάσει στη μελέτη της αφγάνικης και πέρσικης μουσικής.

΄Εχει πραγματοποιήσει συνεργασίες σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με ένα μεγάλο αριθμό μουσικών δημιουργών. Ανάμεσά τους οι: Ross Daly, Χρήστος Τσιαμούλης, Νίκος Κηπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νότης Μαυρουδής. Από το 1995  συνεργάζεται με την Ορχήστρα των Χρωμάτων παίζοντας μαντολίνο και μπουζούκι, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει συμπράξει με την Καμεράτα και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η ενασχόλησή του με τη διδασκαλία αποτελεί σημαντική συνισταμένη της μουσικής του παρουσίας. Στη διδακτική του εμπειρία συμπεριλαμβάνονται η Σχολή Παραδοσιακών Οργάνων  του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, τα Μουσικά Σχολεία του Βαρθολομιού και της Πάτρας, καθώς και η συνεργασία του με τους καλοκαιρινούς κύκλους σεμιναρίων του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος», και του «Μουσικού Χωριού», καθώς και  το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στην Άρτα. Το  2007 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Fagotto (με την επιμέλεια του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής) το βιβλίο του (σε συνεργασία με τον Βασίλη Βανταράκη) με τίτλο Το Αστικό Λαϊκό Τραγούδι του Μεσοπολέμου: Σμυρναίικα και Πειραιώτικα Ρεμπέτικα. Στην προσωπική του δισκογραφία συμπεριλαμβάνονται τα Ταξίδια» (σε συνεργασία με την ερμηνεύτρια Δώρα Πετρίδη) και το «Το Μήνυμα του Πρίγκιπα» (σε σύμπραξη με το Χρήστο Γαλανόπουλο). Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει τη μελοποίηση μέρους των Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ,  και μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις: «Η ιστορία ενός αιχμαλώτου», «Η Σταχομαζώχτρα», «Η Γυναίκα της Ζάκυνθoς», (Ιόνιο Θέατρο),  «Τέλος του Παιχνιδιού» και «Πάπισσα Ιωάννα» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας). Εξάλλου σε συνεργασία με τους Δημ. Μυστακίδη, Απ. Τσαρδάκα και Θεοδώρα Αθανασίου έχει πρόσφατα κυκλοφορήσει το cd με τίτλο «Αψιλίες».

Τηλέμαχος Ρουδνικλής 

Γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα, όπου ξεκίνησε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα όταν ήταν 7 ετών. Πλέον έχει δίπλωμα στην κλασική κιθάρα από την τάξη του καθηγητή Κωστα Μακρυγιαννάκη.Έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολλά σεμινάρια με τoυς Odair Assad, Roland Dyens, Oscar Ghaglia,  Marcin Dylla και Nora Bushmann. Είναι τελιόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στο τμήμα Μουσικών Σπουδών. Είναι μέλος σε συγκροτήματα στη Θεσσαλονίκη, όπως Caldera Trio, Aloha Moloha, Inner Sail με τα οποία δημιουργούν πρωτότυπη μουσική που ηχογραφούν αυτή την περίοδο τους στους πρώτους τους δίσκους.

Σπυρόπουλος Παύλος

Γεννημένος στην Αθήνα το 1984, ξεκίνησε σπουδές στο Ωδείο Τρικάλων “Αναστασία Κασιώλα”, μελετώντας πιάνο και θεωρητικά με τη Μαρκέλλα Τσούβα. Το 2003 ξεκινάει να παίζει κοντραμπάσο, μαθητεύοντας δίπλα στον Χαράλαμπο Χειμαριό. Τα τελευταία χρόνια και ως κοντραμπασίστας είναι μέλος σχημάτων που δημιουργούν ορμώμενα κυρίως από λαϊκές μουσικές παραδόσεις. Ξεκινώντας από μουσικά σχήματα που επικεντρώνονταν στα ρεμπέτικα και τη μουσική παράδοση της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου και των βαλκανίων, από το 2009 παίζει με τους “Caja secreta”, ένα nuevo flamenco πενταμελές σύνολο. Το 2010 με τους Χρήστο Μπάρμπα και Δημήτρη Τασούδη συστήνουν το “Magnanimus trio” (modal jazz – αυτοσχεδιασμός). Παράλληλα, συμπράττει με τον Ross Daly και το μουσικό σχήμα “Λαβύρινθος”, στο πλαίσιο του οποίου παίζει με μουσικούς όπως οι Zohar Fresco, Κέλυ Θωμά, Χάρης Λαμπράκης, Περικλής Παπαπετρόπουλος, Pedram Khavar Zamini, Imamyar και Rufat Hasanov κ.α. Είναι απόφοιτος μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2008) καθώς και πτυχιούχος ανωτέρων θεωρητικών (Φυγή 2004) και πιάνου (2005) του Ω.Τ. “Αναστασία Κασιώλα”. Στο πλαίσιο των σπουδών του και ως μέλος χορωδιών, ορχηστρών και του μουσικοθεατρικού σχήματος “Μουσικό Πολύτροπο”, έχει λάβει μέρος σε συναυλίες και παραστάσεις τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό (Τουρκία, Σερβία, Σουηδία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ανώτερων θεωρητικών, πιάνου, οθωμανικής μουσικής, παραδοσιακών κρουστών, σύνθεσης και ενορχήστρωσης τροπικής μουσικής. Από το 2004 διδάσκει θεωρητικά ευρωπαϊκής μουσικής στο Ωδείο Τρικάλων “Τασία Κασιώλα”.

Δημήτρης Τασούδης

Γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά, σπούδασε πιάνο με τη Σοφία Ζουμή και τύμπανα με τον αδερφό του, Θάνο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. ενώ κατέχει μεταπτυχιακό από το Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Γιορκ της Αγγλίας (στην κατεύθυνση Σύγχρονων Σπουδών). Επίσης κατέχει δίπλωμα κλασικών κρουστών και σύνθεσης από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. ΄Εκανε τύμπανα με τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη. Ως μέλος διαφόρων μουσικών συνόλων (Magnanimus Trio, Yeden, Prefabricated Quartet, Modal4) έχει ηχογραφήσει επτά CD’s ενώ συμμετέχει σαν προσκεκλημένος μουσικός σε ηχογραφήσεις (Μάνος Μυλωνάκης, Χρύσανθος Χριστοδούλου, Τατιάνα Ζωγράφου, Ειρήνη Σνου) και συναυλίες. Ως μέλος των Prefabricated Quartet αλλά και μόνος έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο.

Διδάσκει μουσική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ έχει διδάξει ‘αυτοσχεδιασμό στα κρουστά’ και ‘μουσική στον κινηματογράφο’ στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών και Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα. Εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: ‘η μετωνυμία και η μεταφορά στη μουσική για τον κινηματογράφο’, με επιβλέποντα τον Πέτρο Βούβαρη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.