Στίλβον Project / Σύγχρονες μουσικές συνθέσεις σε ποίηση Ανδρέα Εμπειρίκου

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης - Ορφέας Γραμματικόπουλος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Παρασκευή 10 Μαίου
20:30 - 21:30

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ωδείο Αρχαίας Αγοράς

Στίλβον Project / Σύγχρονες μουσικές συνθέσεις σε ποίηση Ανδρέα Εμπειρίκου

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Στίλβον Project γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2016, όταν έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Ανδρέα Εμπειρίκου Υψικάμινος. Το εγχείρημα συνδυάζει την πρωτότυπη μουσική με την δραματοποιημένη απαγγελία, συνθέτοντας μια μικτή performance. 22 ποιήματα, διαλεγμένα μέσα από δύο συλλογές ποιημάτων του υπερρεαλιστή ποιητή (Ενδοχώρα και Υψικάμινος) αποτελούν τον βασικό κορμό έμπνευσης. Στον κύκλο αυτό, των 22 συνθέσεων προστίθενται 2 οργανικά μέρη στηριγμένα σε ισάριθμους ποιητικούς αφορισμούς, παρμένους από τον Πλόκαμο της Αλταμίρας, ένα κεφάλαιο του βιβλίου Ενδοχώρα. Επιμένω να υποστηρίζω πως τα ίδια τα ποιήματα δημιούργησαν τόσο την μουσική όσο και τους χαρακτήρες των αφηγητριών. Έτσι λοιπόν, με τη δική μας ματιά καιμε σεβασμό προς το έργο του Α. Εμπειρίκου, επιχειρούμε να δώσουμε στα κείμενα μια νέα πνοή.

Ορφέας Γραμματικόπουλος

Πρόγραμμα με τη σειρά που θα παρουσιαστούν τα μουσικά έργα

 1. Prelude
 2. Αντί Φλυτζανιού
 3. Χειμερινά Σταφύλια
 4. Σύσπασις Κολεόπτερων
 5. Προεξοχή
 6. Μεγαμπέρχα
 7. Αύξησι
 8. Δονήσεις Λαιμοδέτου
 9. Ποντοηράκλεια
 10. Γαλούχησις Φορβάδων
 11. Ηχώ
 12. Interlude
 13. ΤορανίναΕχμπατομβία
 14. Υπερκείμενη
 15. Ισπαχάν
 16. Πικραγκάθι
 17. Την Ώρα του Δείκτου
 18. Φενάκη
 19. Παρουσία Αγγέλων εντός Ατμομηχαμής
 20. Άρσις Νεφέλης
 21. Ελονοσία
 22. Το Φράγμα
 23. Η Κούνια
 24. Φώς επί Φάλαινας

 

Μουσικοί

Σύλληψη-Σύνθεση: Ορφέας Γραμματικόπουλος

Διεύθυνση: Μιχάλης Τραχαλιός

Αφήγηση: Θεοδώρα Μπασδάρη, Νεφέλη Σάνη

Άλτο: Γεωργία Τέντα

Χορωδία: Κωνσταντίνα Αδαμίδου, Αναστασία-Σοφία Αναστασοπούλου, Βασιλίνα Αρβανιτίδου, Μυρτώ Καϊτανίδου, Εύα Καρκαφίρη, ΈρηΚωνστατίνου, Πηνελόπη Μπρούμχεντ, ΈμμαΟρφανουδάκη,  Νεφέλη Παπασπυροπούλου, Ιφιγένεια Παπούλη, Ευαγγελία Πλουσίου, Μαρία Χωματά

Πιάνο: Φλέρυ Βλαχοδήμου

Βιολιά: Ζαφειρένια Γεμιστού, ΚαλλιφώνηΣαραντάκου, Κωσταντίνος Σταμούλης, Νίκος Τσιλούλης

Βιόλες: Σοφία Στάικου, Ορφέας Σαραντάκος

Βιολοντσέλα: Αλίκη Μάρδα, Αμαλία Σάνη

Κοντραμπάσο: Αλίκη Καραλή

Πίκολο: Αναστασία Βούρκα

Φλάουτο: Χριστίνα Μπαλή

Όμποε: Σοφιανός Νούλης

Φαγκότο: Ευαγγελία Χατζηνάσιου

Σοπράνο/Τενόρο Σαξόφωνο: Γίαννης Βακαλούδης

Βαρύτονο Σαξόφωνο: Μάριος Τιγκιρίδης

Τρομπέτα: Αλέξιος Φούρκας Γεωργιάδης

Τρομπόνι: Λεωνίδας Παναγιώτογλου

Κρουστά: Ζωή Αργυρίου, Στεφανομάριο Γαζίλας, Αντώνης Ταγαρόπουλος, Τάσος Τσώνης

Βιογραφικό Σημείωμα Συνθέτη

Ο Ορφέας Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Άνοιξη του ’99. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Σπουδάζει Σαξόφωνο και Ανώτερα Θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και Σύνθεση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παίζει και γράφει μουσική ενώ αποτελεί και μέλος διάφορων μουσικών συνόλων της πόλης. Έχει πειραματιστεί με μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο καθώς και με την «απόλυτη» μουσική. Το Στίλβον Project αποτελεί το πρώτο του πόνημα και είναι κάτι που τον συνοδεύει τα τελευταία χρόνια. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου τον Απρίλιο του ’17. Αυτήν την περίοδο ασχολείται με την σύνθεση μουσικής δωματίου και ορχηστρικής μουσικής. Στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγεται η σύλληψη πολυμεσικών παραστάσεων που συνδυάζουν παραπάνω από μία μορφές τέχνης.

Βιογραφικό Σημείωμα Μαέστρου

Ο Μιχάλης Τραχαλιός γεννήθηκε το 1994 στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Σπούδασε φλάουτο, πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος και στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ με ειδίκευση στην Σύνθεση (τάξη Χρίστου Σαμαρά). Τα τελευταία πέντε χρόνια παίρνει μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας από την Αθανασία Κυριακίδου και τον Μιχάλη Οικονόμου. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια διεύθυνσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει ψηφιστεί σαν φιναλίστ σε έξι από τα Masterclass διεύθυνσης ορχήστρας που διοργάνωσε ο Μιχάλης Οικονόμου σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Πρόσφατα έγινε δεκτός για Master στην διεύθυνση ορχήστρας στο PeckSchooloftheArts του πανεπιστημίου του Wisconsin-Milwaukee.