ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Πέμπτη 10 Μαίου - Πέμπτη 10 Μαίου
21:00 - 22:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Ιγκόρ Στραβίνσκι: Το Πουλί της Φωτιάς»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Μια ενδιαφέρουσα νέα πρόταση από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο τη μουσική και το χορό.

Χορευτές κάθε ηλικίας, με διαφορετικές καταβολές και όλων των χορευτικών στυλ, ενώνονται επί σκηνής με την Κ.Ο.Θ. μέσα από τη μουσική του Στραβίνσκι. Μία τεράστια πρόκληση για όλους τους καλλιτέχνες από ένα έργο που η μουσική του δίνει τεράστια ώθηση, την οποία οι χορευτές μεταδίδουν με τη σειρά τους αναδεικνύοντας τη δύναμή της.

Ο σκοπός δεν είναι να ειπωθεί μια ιστορία. Η σκηνοθέτης και χορογράφος Ester Ambrosino επιθυμεί να φτάσει στο συναίσθημα που προκαλεί η μουσική και μέσω του χορού να το μεταδώσει στο κοινό.

Οι προβολές βίντεο και τα κουστούμια του Γιάννη Κατρανίτσα θα συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό τον σκοπό. Ο χορός με όλο το σκηνικό που θα στηθεί θα δημιουργήσουν μία ιδανική ατμόσφαιρα, που θα επιτρέψει στο κοινό να εμπλακεί πλήρως σε συναισθηματικό επίπεδο με το έργο.

Ο μαγικός κόσμος του γνωστού ρώσικου λαϊκού παραμυθιού ζωντανεύει μπροστά μας μέσα από μουσική, χορό και εικόνες.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Μαέστρος: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Χορογραφίες: Ester Ambrosino

Βοηθός Χορογράφου: Veronicca Braccacini

Σκηνικά-Κοστούμια-Βιντεοπροβολές: Γιάννης Κατρανίτσας

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Συμπαραγωγή Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα και πλούσιο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο, από την ίδρυσή της, το 1959, έως και σήμερα.

Πολλές και σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής έχουν αναλάβει την καλλιτεχνική της διεύθυνση, με πρώτο τον ιδρυτή της Σόλωνα Μιχαηλίδη και στη συνέχεια τους Γιώργο Θυμή, Άλκη Μπαλτά, Κάρολο Τρικολίδη, Κοσμά Γαλιλαία, Κωνσταντίνο Πατσαλίδη, Λεωνίδα Καβάκο, Μίκη Μιχαηλίδη, Μύρωνα Μιχαηλίδη, Αλέξανδρο Μυράτ και Γεώργιο Βράνο. Σημερινή διευθύντρια της Κ.Ο.Θ., η πρώτη γυναίκα στη σχετική θέση, είναι η αρχιμουσικός Ζωή Τσόκανου, ενώ το καλλιτεχνικό δυναμικό της ανέρχεται σε εκατόν πέντε μουσικούς.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας καλύπτει το σύνολο των μουσικών εξελίξεων, από τη μουσική μπαρόκ ως και τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα, ενώ το φάσμα των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει και ένα ευρύτερο πλαίσιο μουσικών ειδών, όπως παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, συνοδεία βωβού κινηματογράφου και συναυλίες συμφωνικού ροκ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την Κ.Ο.Θ. στον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, αναπτύσσοντας ποικίλες δράσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις συχνές επισκέψεις της σε σχολεία για την πραγματοποίηση συναυλιών με παράλληλη ενημέρωση, το θεσμό της ‘Ανοιχτής Πρόβας’ για τους μαθητές και τη δωρεάν είσοδο φοιτητών σε παραγωγές της. Παράλληλα η Κ.Ο.Θ. βοηθά ουσιαστικά τους νέους Έλληνες μουσικούς, είτε μέσω των διαγωνισμών νέων καλλιτεχνών, είτε μέσω συναυλιών με συμμετοχή στην ορχήστρα σπουδαστών των ωδείων, είτε με την πραγματοποίηση εργαστηρίων σε μουσικά σχολεία.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου η Κ.Ο.Θ. πραγματοποιεί συστηματικά ανοιχτές συναυλίες για το κοινό, συναυλίες με σκοπό τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας ή για την ενίσχυση κοινωφελών ιδρυμάτων, ενώ πραγματοποιεί τακτικά επισκέψεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, ορφανοτροφεία, φυλακές, κέντρα απεξάρτησης κτλ.

Την τελευταία δεκαετία έχει αναπτύξει μία έντονη δισκογραφική δραστηριότητα που περιλαμβάνει ηχογραφήσεις με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες, όπως η NAXOS, η BIS, η MINOS EMI και η FEELGOOD RECORDS. Οι ηχογραφήσεις της Κ.Ο.Θ. έχουν βραβευθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και αποσπούν διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά αναφέρονται το βραβείο ποιοτικής δισκογραφίας “Supersonic” του περιοδικού Pizzicato, τα πέντε διαπασών του περιοδικού Diapason και το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Κριτικών Μουσικών.

Στον κατάλογο των Ελλήνων και ξένων αρχιμουσικών και σολίστ που έχουν συμπράξει με την Κ.Ο.Θ. συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός διάσημων καλλιτεχνών διεθνούς ακτινοβολίας.

Πέρα από τη συστηματική παρουσία της στη Θεσσαλονίκη και τις συχνές επισκέψεις σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, έχει εμφανιστεί σε όλο σχεδόν τον ελλαδικό χώρο. Η διεθνής της παρουσία περιλαμβάνει εμφανίσεις της σε Βαλένθια, Πεκίνο, Πράγα, Φλωρεντία, Πιστόια, Βερολίνο, Στρασβούργο, Κλερμόν Φεράν και Μόναχο.

www.tsso.gr