ΔΥΟ ΣΧΗΜΑΤΑ TRADITIONAL MUSIC

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Σάββατο 12 Μαίου - Σάββατο 12 Μαίου
17:30 - 19:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

TRADITIONAL MUSIC

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

 

ΕΛΛΑΔΑ – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης

«Μουσική Έξω από τα Τείχη»

Τα σύνολα παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης παρουσιάζουν οργανική και φωνητική μουσική από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις κλασικές παραδόσεις της Ανατολής ισορροπώντας από την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και το σύγχρονο crossover στη προφορική παράδοση.

ΜΕΡΟΣ Α (25 λεπτά)

Το εργαστήριο ποιητικής και οι φοιτητές της ειδίκευσης Ποιητικής παρουσιάζουν τα πρωτότυπα έργα:

Δρόμος

Ποίηση: Κώστα Καρυωτάκη

Μουσική: Δημητρακόπουλου Αριστοτέλη

Μουσικοί:

Τραγούδι: Αναστασία Χατζηαποστολίδου

Κλαρίνο: Δημητρακόπουλος Αριστοτέλης

Ούτι: Στέφανος Κατσίνας

Κιθάρα: Μαρίνος Γεωργιάδης

Κόντρα Μπάσο: Γιώργος Μελινιώτης

Κρουστά: Γιάννης Ριζόπουλος

Διαθέσεις (Τριμερής Σουίτα για δύο λαϊκές Κιθάρες)

Μουσική: Δημητρακοπούλου Αριστοτέλη, Γιάννη Αθανασίου

Μουσικοί: Γιάννης Αθανασίου, Γιώργος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ηλίας Παπαδόπουλος

 

ΜΕΡΟΣ Β (35 λεπτά)

Συναυλία με το μουσικό σύνολο «Πολύχνωτο»

Ούτι: Μάνος Τζανάκης

Κοντραμπάσο: Δάνης Κουμαρτζής

Ηλ. Κιθάρα: Νικήτας Κρόμπας

Βιολί: Περικλής Βραχνός

Κρουστά: Δημήτρης Παπαβασιλείου

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θύμιος Ατζακάς

 

Σερβία – Μουσική Σχολή “Davorin Jenko

«Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια»

Σόλο βιολί Anika Goldner

Ορχήστρα της Μουσικής Σχολής Davorin Jenk

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1914 με πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου, γεγονός που υπογραμμίζει την αναγνώριση της σημαντικότητας της παρουσίας ενός τέτοιου Ιδρύματος στη μόλις απελευθερωθείσα πόλη.

Είναι το μοναδικό Κρατικό Ωδείο στην Ελλάδα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το οποίο επιχορηγείται κιόλας. Οι μαθητές του εισάγονται αξιοκρατικά μετά από εισαγωγικές εξετάσεις και φοιτούν δωρεάν.

Το Ωδείο, κατά τη μακρά ιστορία του συνέβαλε τα μέγιστα στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, συμμετέχοντας άμεσα ή έμμεσα στην ίδρυση μεγάλων θεσμικών πολιτιστικών ιδρυμάτων, όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Όπερα Θεσσαλονίκης, κ.ά. Διευθυντές και καθηγητές του υπήρξαν διάσημοι καλλιτέχνες και παιδαγωγοί. Απόφοιτοί του διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας ως σολίστες, συνθέτες, ερευνητές, καθηγητές ή παιδαγωγοί μουσικής.

Η βιβλιοθήκη του – η δεύτερη του είδους της σε μέγεθος στην Ελλάδα – έχει στα αρχεία της σπάνιο και πρωτότυπο υλικό.

Το Κ.Ω.Θ. από τη  ίδρυσή του, το 1914, μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν ισχυρό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πυλώνα όχι μόνο για την όλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους το Κ.Ω.Θ. οργανώνει ένα πλήθος σεμιναρίων και συναυλιών από διαπρεπείς μουσικούς της Ελλάδας ή του εξωτερικού, τα οποία έχουν ποικίλη και ενδιαφέρουσα θεματολογία και τα οποία απευθύνονται όχι μόνο σε σπουδαστές, αλλά και στο ευρύτερο μουσικόφιλο κοινό της πόλης.

Τα τελευταία τέσσερα έτη, το Κ.Ω.Θ. διοργανώνει με επιτυχία εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό επιμορφωτικό Forum, όπου τα μαθήματα «γίνονται αλλιώς». Επτά ημέρες γεμάτες εργαστήρια, συναυλίες, παρουσιάσεις, αυτοσχεδιασμούς, όπου καθηγητές, σπουδαστές και γονείς, αλλά και οι καλεσμένοι αξιόλογοι μουσικοί και παιδαγωγοί της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας γενικότερα, ανταλλάσσουν απόψεις και προσφέρουν γνώσεις κι εμπειρίες γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης και της μουσικής τέχνης. Με ζητούμενο τη μεγαλύτερη επίγνωση και εμβάθυνση, αλλά και την ικανότητα για συνεργασία, οι καθηγητές εγκαταλείπουν τις αίθουσες διδασκαλίας και μεταφέρουν τις προτάσεις τους στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ. «Μελίνα Μερκούρη», συντροφιά με τα πάνελ των γονέων, τις αναζητήσεις των σπουδαστών και τα μουσικά δρώμενα.

Το Κ.Ω.Θ. συνεργάζεται με τους υπόλοιπους πολιτιστικούς φορείς της πόλης και της Ελλάδας γενικότερα, τονίζοντας τη διαρκή και έντονη παρουσία του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης.

Η ετήσια συναυλία του, που γίνεται εδώ και επτά χρόνια σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποτελεί πλέον αγαπημένο και αξιόλογο θεσμό. Στη συναυλία αυτή εμφανίζονται ως σολίστες οι ταλαντούχοι νεαροί σπουδαστές του Κ.Ω.Θ. που διακρίνονται κάθε χρόνο στο σχετικό διαγωνισμό. Τα έσοδα της συναυλίας αυτής είναι υπέρ του Ωδείου και η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κοινού της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλο.

Το Κ.Ω.Θ. στηρίζει διάφορες δημιουργικές πρωτοβουλίες των καθηγητών του, όπως τα φιλοξενούμενα συγκροτήματα (ensembles in residence): τη Συμφωνική Ορχήστρα Δωματίου Contra Tempo (με Διευθυντή τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη), το χορωδιακό μουσικό σύνολο Voci Contra Tempo (με Διευθύντρια τη Σοφία Γιολδάση) και το Συγκρότημα Εγχόρδων Ροτόντα (με Διευθύντρια της Ειρήνη Ντράγκνεβα).

Το Κ.Ω.Θ. παρέχει επίσης καλλιτεχνικό έργο προς ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και προωθεί τη διάδοση της μουσικής παιδείας στην πόλη με την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επιτυχία του έργου του Κ.Ω.Θ. ενισχύεται πολύ και από την ανιδιοτελή προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού του, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του, καθώς και στον εθελοντισμό και στήριξη των σπουδαστών και των γονέων τους.