TΡΕΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ TRADITIONAL MUSIC (Ελλάδα – Σερβία – Κύπρος)

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Τετάρτη 09 Μαίου - Τετάρτη 09 Μαίου
21:00 - 22:30

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πλατεία Κορδελιού

TRADITIONAL MUSIC

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Ελλάδα – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης

«Μουσική Έξω από τα Τείχη»

Οι φοιτητές μπουζουκιού και ταμπουρά της κατεύθυνσης Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του ΜΕΤ – ΠΑΜΑΚ, παρουσιάζουν διασκευές του λαϊκού δεξιοτεχνικού ρεπερτορίου, με φρέσκια και τολμηρή ματιά στην ενορχήστρωση των μουσικών συνόλων που επιχειρούν.

Αντρέας Κραμπιάς, Νίκος Πλούμπης, Μάκης Πασσάς, Γιώργος Μελινιώτης, Ειρήνη Ζώγαλη, Νικήτας Κρόμπας,

Χρήστος Τυρπάνης, Νικόλας Πρωτόπαπας

Κιθαριστική συνοδεία: Μαρίνος Γεωργιάδης.

Επιμέλεια και συντονισμός συνόλων:

Λευτέρης Τσικουρίδης, Γιώργος Καραμφίλλης, Θύμιος Ατζακάς

 

Σερβία – Μουσική Σχολή “Davorin Jenko”

«Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια»

Σόλο βιολί Anika Goldner

Ορχήστρα Μουσικής Σχολής “Davorin Jenko”

Anika Goldner (βιολί)

Anđela Kovačević (βιολί)

Jovana Kovačević (βιολί)

Nikola Mićević (βιολί)

Milica Petrović (βιολί)

Nađa Blagojević (βιολί)

Violeta Ćirić (βιολί)

Milica Tomašević (βιολί)

Anja Stanojević (βιολί)

Anastazija Skorupan (βιολί)

Tomislav Savić (βιολί)

Teodora Radosavljevic (βιόλα)

Evgenija Stoicev (βιόλα)

Tijana Mančić (βιόλα)

Tara Gajić (βιολοντσέλο)

Dunja Vesić (βιολοντσέλο)

Tamara Zdravković (βιολοντσέλο)

Veljko Cakić (κοντραμπάσο)

Διευθυντής Ορχήστρας: Nenad Petkovic

 

Κύπρος – Τμήμα Τεχνών Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

«Παραδοσιακή μουσική από το Τμήμα Τεχνών Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου»

Άννη Παντελή φωνή,  Missoua Al Tawil, βιολί,

Κυριάκος Αργυρού, κρουστά, Δημήτρης Σουρουλλάς, λαούτο και φωνή

Γιασεμίν (Ρε)

Ψιντρή βασιλιτζιά μου (Ρε-)

Τηλλυρκώτισσα (Σολ-)

Ασιερόμπασμα (Σολ-)

Τα μμάθκια τα γυαλλούρικα (Σολ-)

Η βρύση των Πεγειώτισσων (Σολ-)

Το τέρτιν της καρδούλλας μου (Ντο)

Πορτοκκαλιά του Καραβά (Ρε)

Αγάπησα την που καρκιάς (Ντο-)

Τα Άη Φιλίππου (Ντο-)

Τέσσερα τζιαι τέσσερα (Ντο-)

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1914 με πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου, γεγονός που υπογραμμίζει την αναγνώριση της σημαντικότητας της παρουσίας ενός τέτοιου Ιδρύματος στη μόλις απελευθερωθείσα πόλη.

Είναι το μοναδικό Κρατικό Ωδείο στην Ελλάδα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το οποίο επιχορηγείται κιόλας. Οι μαθητές του εισάγονται αξιοκρατικά μετά από εισαγωγικές εξετάσεις και φοιτούν δωρεάν.

Το Ωδείο, κατά τη μακρά ιστορία του συνέβαλε τα μέγιστα στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, συμμετέχοντας άμεσα ή έμμεσα στην ίδρυση μεγάλων θεσμικών πολιτιστικών ιδρυμάτων, όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Όπερα Θεσσαλονίκης, κ.ά. Διευθυντές και καθηγητές του υπήρξαν διάσημοι καλλιτέχνες και παιδαγωγοί. Απόφοιτοί του διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας ως σολίστες, συνθέτες, ερευνητές, καθηγητές ή παιδαγωγοί μουσικής.

Η βιβλιοθήκη του – η δεύτερη του είδους της σε μέγεθος στην Ελλάδα – έχει στα αρχεία της σπάνιο και πρωτότυπο υλικό.

Το Κ.Ω.Θ. από τη  ίδρυσή του, το 1914, μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν ισχυρό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πυλώνα όχι μόνο για την όλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους το Κ.Ω.Θ. οργανώνει ένα πλήθος σεμιναρίων και συναυλιών από διαπρεπείς μουσικούς της Ελλάδας ή του εξωτερικού, τα οποία έχουν ποικίλη και ενδιαφέρουσα θεματολογία και τα οποία απευθύνονται όχι μόνο σε σπουδαστές, αλλά και στο ευρύτερο μουσικόφιλο κοινό της πόλης.

Τα τελευταία τέσσερα έτη, το Κ.Ω.Θ. διοργανώνει με επιτυχία εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό επιμορφωτικό Forum, όπου τα μαθήματα «γίνονται αλλιώς». Επτά ημέρες γεμάτες εργαστήρια, συναυλίες, παρουσιάσεις, αυτοσχεδιασμούς, όπου καθηγητές, σπουδαστές και γονείς, αλλά και οι καλεσμένοι αξιόλογοι μουσικοί και παιδαγωγοί της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας γενικότερα, ανταλλάσσουν απόψεις και προσφέρουν γνώσεις κι εμπειρίες γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης και της μουσικής τέχνης. Με ζητούμενο τη μεγαλύτερη επίγνωση και εμβάθυνση, αλλά και την ικανότητα για συνεργασία, οι καθηγητές εγκαταλείπουν τις αίθουσες διδασκαλίας και μεταφέρουν τις προτάσεις τους στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ. «Μελίνα Μερκούρη», συντροφιά με τα πάνελ των γονέων, τις αναζητήσεις των σπουδαστών και τα μουσικά δρώμενα.

Το Κ.Ω.Θ. συνεργάζεται με τους υπόλοιπους πολιτιστικούς φορείς της πόλης και της Ελλάδας γενικότερα, τονίζοντας τη διαρκή και έντονη παρουσία του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης.

Η ετήσια συναυλία του, που γίνεται εδώ και επτά χρόνια σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποτελεί πλέον αγαπημένο και αξιόλογο θεσμό. Στη συναυλία αυτή εμφανίζονται ως σολίστες οι ταλαντούχοι νεαροί σπουδαστές του Κ.Ω.Θ. που διακρίνονται κάθε χρόνο στο σχετικό διαγωνισμό. Τα έσοδα της συναυλίας αυτής είναι υπέρ του Ωδείου και η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κοινού της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλο.

Το Κ.Ω.Θ. στηρίζει διάφορες δημιουργικές πρωτοβουλίες των καθηγητών του, όπως τα φιλοξενούμενα συγκροτήματα (ensembles in residence): τη Συμφωνική Ορχήστρα Δωματίου Contra Tempo (με Διευθυντή τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη), το χορωδιακό μουσικό σύνολο Voci Contra Tempo (με Διευθύντρια τη Σοφία Γιολδάση) και το Συγκρότημα Εγχόρδων Ροτόντα (με Διευθύντρια της Ειρήνη Ντράγκνεβα).

Το Κ.Ω.Θ. παρέχει επίσης καλλιτεχνικό έργο προς ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και προωθεί τη διάδοση της μουσικής παιδείας στην πόλη με την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επιτυχία του έργου του Κ.Ω.Θ. ενισχύεται πολύ και από την ανιδιοτελή προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού του, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του, καθώς και στον εθελοντισμό και στήριξη των σπουδαστών και των γονέων τους.