Ξενάγηση στο πλαίσιο του SKG Bridges festival «Τα κτήρια έχουν φωνή»

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Κυριακή 12 Μαίου
17:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Διάφορα σημεία στην πόλη

Ξενάγηση στο πλαίσιο του SKG Bridges festival

«Τα κτήρια έχουν φωνή» ανακαλύψτε κτήρια ορόσημα που θα σας ταξιδέψουν στην πολυπολιτισμική μουσική της Θεσσαλονίκης.

Κυριακή 12 Μαΐου 2019 17:00

Σημείο έναρξης Γιαχουντί χαμάμ (Κομνηνών 24 – Λουλουδάδικα)

 

Η Θεσσαλονίκη ως μια πόλη πολυπολιτισμική φιλοξενούσε πλήθος εθνικοτήτων, σύμφωνα με την καταγραφή της ιστορικής πορείας της. Ένα μεγάλο κομμάτι του μουσικού της πολιτισμού, τα ακούσματα και οι ήχοι που αγκάλιαζαν την πόλη και πρόσφεραν στον επισκέπτη της  Θεσσαλονίκης ένα πλούτο ηχοχρωμάτων και μουσικών ακουσμάτων, λησμονήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.

Οι μουσικές των Ελλήνων, των Εβραίων και των Οθωμανών αλλά και των Δυτικοευρωπαίων στις αρχές του 20ου αιώνα συνυπήρχαν στην περιοχή του κέντρου της πόλης σε μια διαδικασία «δούναι και λαβείν» δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό μουσικό μωσαϊκό, όπου συνδυάζονται οι  φωνές του ορθόδοξου και καθολικού Ιερέα, του Μουεζίνη και του Ραβίνου, αλλά και οι ήχοι της Ελληνικής μουσικής Παράδοσης, του Σεφαραδίτικου τραγουδιού, της Οθωμανικής κοσμικής μουσικής και της λόγιας Δυτικής.

Στην ερώτηση αν υπάρχει πολυπολιτισμική μουσική στη Θεσσαλονίκη, το Κρατικό Ωδείο μέσα από το SKG BRIDGES FESTIVAL και το Mουσικό Graffiti II μας καλεί να ανακαλύψουμε ένα κομμάτι από τους ήχους του μουσικού μωσαϊκού της πόλης. Επιπλέον, μέσα από τη συγκεκριμένη διαδρομή θα αναδειχθούν συγκεκριμένα κτήρια, τα οποία,  αν και παραμένουν σιωπηλά, έχουν, ωστόσο, πολλά να διηγηθούν για το μουσικό περιβάλλον που φιλοξενούσαν και φιλοξενούν.

Η διαδρομή – ξενάγηση θα περιλαμβάνει τη συναγωγή Γιαδ Λεζικαρόν (Β. Ηρακλείου 26), το οθωμανικό Yahudi Hamam, τον Ιερό ναό του Αγίου Μηνά, την εβραϊκή έπαυλη Αλλατίνη, την καθολική εκκλησία της Αμιάντου Συλλήψεως και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Φράγκων 15), ακολουθώντας μια γραμμική πορεία, της οποίας η απόσταση είναι περίπου 800 μέτρα.

Σκοπός της διαδρομής είναι να παρουσιαστεί η κοσμική μουσική των διαφορετικών πολιτισμών που συνοικούσαν στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από μια πορεία, όπου η ελληνική κοσμική μουσική και το αντίστοιχο τραγούδι, συναντούν την κοσμική οθωμανική μουσική, το σεφαραδίτικο (ισπανοεβραϊκό  τραγούδι της Θεσσαλονίκης) και, τέλος, την κοσμική και λόγια δυτική μουσική, της οποίας αρωγός, για περισσότερο από 110 χρόνια, είναι το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης