Μείνετε Ενημερωμένοι

2o #SKG Bridges Festival 2019: Χαιρετισμός του Σταύρου Παναγιωτίδη

Οταν ξεκινούσαμε το 2018 την ωραία περιπέτεια του SKG Bridges Festival είχαμε στο μυαλό μας μια ευκαιρία και μια ανάγκη.

Η ευκαιρία αφορούσε το γεγονός ότι το σκοτάδι που σκέπαζε τη Θεσσαλονίκη για τόσα χρόνια, από την κυριαρχία ενός ακραία συντηρητικού τριγώνου εξουσίας, είχε πλέον χαθεί και τα πολλά νεανικά καλλιτεχνικά εγχειρήματα που είχαν εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια στην πόλη ένιωθαν πως είχαν πια έναν μεγαλύτερο χώρο έκφρασης.

Η ανάγκη ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε αυτούς τους νέους καλλιτέχνες των ομάδων να συναντηθούν μεταξύ τους και με τους συναδέλφους τους των κρατικών πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης και όλοι μαζί να παρουσιάσουν το έργο τους στο δημόσιο χώρο της πόλης.

Έτσι, με το πρώτο SKG Bridges Festival βρέθηκαν μαζί καλλιτέχνες από όλες τις μορφές των τεχνών από την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο. Όλοι μαζί μπόρεσαν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω στο έργο τους. Σχέδια που περίμεναν στο συρτάρι και στην ψυχή των καλλιτεχνών παρουσιάστηκαν σε εμβληματικά σημεία της Θεσσαλονίκης, στο Γεντί Κουλέ, στη Ροτόντα, στο λιμάνι, στην παραλία, στους χώρους των κρατικών φορέων αλλά και σε πλατείες και δρόμους.

Φέτος είμαστε διπλά χαρούμενοι. Και για την περσινή επιτυχία, αλλά και για την μεγάλη εμπιστοσύνη που μας δείχνει πια ο νεανικός καλλιτεχνικός κόσμος της πόλης. Οι δημιουργικές ομάδες και οι θεσμικοί φορείς κατέθεσαν ακόμη περισσότερες προτάσεις και έτσι μπορούμε για το 2019 να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα με πιο πλούσιο περιεχόμενο, με πιο πολλές πειραματικές ιδέες και με την πρωτοβουλία και την έμπνευση των νέων σε πρώτο πλάνο, χωρίς παρεμβάσεις. Γιατί η εμπιστοσύνη ανταμείβεται με εμπιστοσύνη.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να βγάλει προς τον κόσμο μία νέα ταυτότητα, να πει μία νέα ιστορία για τον εαυτό της. Να δείξει πως είναι ένα νεανικό κέντρο του ευρωπαϊκού Νότου, μια πόλη με διαρκή φεστιβαλικό χαρακτήρα. Κι εμείς, όλοι και όλες μαζί, μέσα από το SKG Bridges Festival λέμε ότι αυτήν την πόλη θέλουμε, αυτή τη ζωή για τους νέους ανθρώπους της και αυτή τη σχέση με τους λαούς των γύρω χωρών. Μια ζωή ανοιχτή, πολύχρωμη και χαρούμενη, μια πόλη δημιουργίας και διαπολιτισμικότητας. Τη ζωή που μας αξίζει. Γιατί σε τελευταία ανάλυση, πόλη είναι πάντα οι άνθρωποί της. Και οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που µπορούν να αλλάξουν τη φυσιογνωµία, την ταυτότητα και την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της ίδιας της χώρας.
Καλή διασκέδαση!

Σταύρος Παναγιωτίδης
Προϊστάμενος του Γραφείου
Κοινωνικών Πολιτικών του Πρωθυπουργού